Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakŽudnja za Ugljikohidratima: Genetski Razlozi Istraženi

Žudnja za Ugljikohidratima: Genetski Razlozi Istraženi

Ugljikohidrati i Naša Genetika

Nedavna istraživanja pokazuju da ljubav prema ugljikohidratima poput hljeba i tjestenine možda nije naš izbor. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, naša čežnja za ovim makronutrijentima može biti genetika.

Proučavanje Genoa AMY1

Istraživači sa Univerziteta u Buffalu i Jackson Laboratory analizirali su gen AMY1, odgovoran za proizvodnju enzima amilaze. Ovaj enzim razgrađuje škrob u glukozu i doprinosi okusu hljeba.

Dr. Omer Gokcumen, autor studije i profesor bioloških nauka, objašnjava da veći broj AMY1 gena omogućava efikasnije probavljanje škroba.

Konačni Rezultati Istraživanja

U okviru studije, analizirana je DNK 68 drevnih ljudi, uključujući uzorak star 45.000 godina iz Sibira. Ova istraživanja su pokazala da su lovci-sakupljači već imali četiri do osam kopija AMY1 gena.

Povrh toga, istraživanje je pokazalo da i neandertalci, naši drevni preci, posjedovali višestruke kopije ovog gena.

Uticaj Genetskih Adaptacija

Ove genetske promjene omogućile su ljudima da se prilagode novim dijetama s povećanom potrošnjom škroba. Kako su se razvijale nove tehnologije i načini života, i sama ishrana se promijenila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -