Orašasti plodovi: Snažan izvor hranljivih materija
Orašasti plodovi, uključujući bademe, pistacije, indijske oraščiće, oraha i lješnjake, bogati su hranljivim sastojcima. Oni sadrže mnoge vitamine i minerale, a istovremeno su izvor ALA omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline djeluju kao zaštita protiv Alzheimerove bolesti i demencije.
Orašasti plodovi i mršavljenje
Nutricionisti savjetuju redovnu konzumaciju orašastih plodova. Oni pomažu u održavanju sitosti, što može biti korisno pri mršanju. Istraživanja pokazuju da osobe koje unose orašaste plodove imaju manji rizik od debljanja.
Kontrola šećera u krvi i zdravlje srca
Naučnici sa “Harvard T.H. Chan School of Public Health” preporučuju orašaste plodove za kontrolu dijabetesa. Osobe sa dijabetesom tipa 2 koje jedu više od pet porcija sedmično smanjuju rizik od srčanih bolesti za 17 posto.
Poboljšanje nivoa holesterola
Konzumiranje orašastih plodova također smanjuje učestalost bolesti srca i srčanih udara. Ove namirnice pomažu u smanjenju LDL holesterola i triglicerida, čime se smanjuje rizik od moždanog udara.
Vitamini i minerali u orašastim plodovima
Orašasti plodovi su bogati vitaminom E, koji pomaže u prevenciji raka i osteoporoze. Također sadrže folnu kiselinu, magnezij, kalij, kalcij i fosfor. Redovna konzumacija ovih hranljivih plodova može značajno doprinijeti vašem zdravlju.