Uloga vlakana u smanjenju rizika od bolesti
Dosta vlakana je ranije bila povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Uzimanje hrane bogate vlaknima može značajno uticati na zdravlje. Pored toga, vlakna vam pomažu da redovno odlazite u toalet i duže ostanete siti.
Nedavna istraživanja i njihovi rezultati
Nedavna istraživanja su otkrila dodatne koristi vlakana. Dnevni dodatak vlaknima povezan je s poboljšanom funkcijom mozga i smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti. Ova saznanja dolaze od naučnika sa Nacionalnog instituta za hranu DTU i Univerziteta u Kopenhagenu.
Triptofan – ključni sastojak za zdravlje
Naučnici su istražili srž zašto vlakna donose toliku korist našem zdravlju. U srcu ovog procesa je esencijalna aminokiselina nazvana triptofan. Ova aminokiselina se može pronaći u namirnicama poput puretine, sira i jaja.
Transformacija triptofana u crijevima
Kada triptofan dospije u naša crijeva, bakterije ga pretvaraju u razne spojeve. Ove bakterije se utrkuju u korištenju aminokiseline, te je pretvaraju u tvari koje mogu biti i štetne i korisne za naše zdravlje. Ovaj proces naglašava važnost hrane bogate vlaknima za cjelokupno zdravlje.