Uvod u Sarajevski Sahan
Sarajevski sahan je tradicionalno jelo koje se sastoji od raznog povrća i faširanog mesa. Ovaj specijalitet privlači pažnju svojim bogatim ukusima i mirisima. Savršen je za obiteljske ručkove ili posebne prilike.
Sastojci za Sarajevski Sahan
Za pripremu ovog specijalnog jela potrebno je:
- 20 dkg paradajz pirea
- 50 dkg crnog luka
- 70 dkg svježe paprike
- 20 dkg raštike
- 1 kg svježeg paradajza
- 5 g mljevenog bibera
- 1 kg mljevene junetine
Priprema Sarajevskog Sahana
Priprema počinje s povrćem. Tikvice, paprike, raštiku, crni luk i paradajz napunite faširanim mesom, rižom i začinima po želji. Važno je kuhati svako povrće posebno, dok se paradajz treba ispeći u pećnici.
Nakon toga, crvenu papriku i paradajz pire prepržite na masnoći i dodajte supu koja se koristi za kuhanje povrća. Punjeno povrće prelijte saftom, koji je prethodno pripremljen, i kuhajte još pet minuta.
Serviranje Jela
Sarajevski sahan se obično servira s pavlakom. Ovaj recept će oduševiti sve ljubitelje tradicionalne bosanske kuhinje.