Jagode su ukusno voće koje često pokvari brzo nakon što ih kupite. Međutim, postoji trik koji vam može pomoći da produžite njihovu svježinu i uživate u njima i do tri sedmice. Sve što vam treba je bijeli ocat.
Ariel Klein i Samantha Leffler iz Real Simplea su otkrile ovaj jednostavan trik koji će vam sigurno olakšati život. Pomiješajte bijelo sirće s vodom u omjeru 1:3 i potopite jagode u tu smjesu na nekoliko minuta. Nakon toga, nježno ih posušite i spremite u hermetički zatvorenu posudu u frižider.
Bijelo sirće je poznato sredstvo za konzerviranje zbog svoje ‘octene kiseline’ koja mu daje specifičan miris i okus. Kada se voće, poput jagoda, stavi u bijelo sirće, kiselost voća se povećava, a svi preostali mikroorganizmi se ubijaju u tom procesu. Povećana kiselost sprječava rast plijesni i produžava svježinu jagoda.
Ako vam nije drago koristiti ocat, druga opcija je zamrzavanje jagoda. Zamrznute jagode mogu se čuvati u zamrzivaču čak 10 do 12 mjeseci i brzo odmrznuti u hladnoj vodi. Na taj način uvijek možete imati svježe jagode za smoothieje, kao dodatak jogurtu ili žitaricama.
Isprobajte ovaj jednostavan trik i produžite svježinu vaših jagoda. Uživajte u njima duže i iskoristite njihovu slatkoću u raznim receptima.