Stari hljeb, koliko god tvrd bio, ponovo će biti mekan u tren zahvaljujući jednostavnom triku. Najprije provjerite ima li plijesni. Ako hljeb ima mrlje sumnjivog izgleda, najbolje je da ga bacite. Međutim, ako je samo suh i bez plijesni, još uvijek ga možete “oživiti”.
Svom hljebu udahnut ćete novi život s malo vlage. Koristite četku ili bočicu s raspršivačem kako biste lagano poprskali cijelu štrucu. Količinu vode prilagodite suhoći i debljini kore.
Vrlo suhi hljeb ili onaj s debelom korom mogu podnijeti malo više vode. Za tanje korice ili blago ustajali kruh, nemojte pretjerivati s vlagom.
Hljeb omotajte aluminijskom folijom, a jedan dan stari baguette jednostavno možete vratiti u njegovu papirnatu vrećicu sa zatvorenim smotanim vrhom.
Zatim, stavite hljeb u hladnu pećnicu i upalite je na 150 °C. Pustite da se lagano zagrijava deset do 15 minuta, ovisno koliko je suh i tvrd. Počnite ga provjeravati nakon deset minuta.
Voda koju ste dodali hljebu postaje para zarobljena u omotu. Hljeb upija ovu paru te tako vlagu vraća natrag.
Tri jednostavna tajna kako oživjeti stari tvrdi hljeb
RELATED ARTICLES