Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeGastro KutakTradicionalna pogača ispod sača oduševila TasteAtlas

Tradicionalna pogača ispod sača oduševila TasteAtlas

Bosanska tradicionalna jela dobijaju međunarodnu pažnju. Nedavno je TasteAtlas predstavio pogaču ispod sača, specijalitet s krajeva Bosne. Ova poslastica je postala tema videa snimljenog u planinskoj kući u Fojnici.

Šta je pogača ispod sača?

Pogača ispod sača je jedinstveni oblik hljeba. Peče se ispod metalnog ili glinenog poklopca, poznatog kao sač. Ova metoda pripreme koristi otvorenu vatru ili žar, što joj daje poseban, rustikalan okus.

Kako se priprema?

Kuhanje pogače ispod sača rezultira hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti. Tradicionalno se pravi od jednostavnih sastojaka: brašna, vode, soli i kvasca. No, tehnika pečenja čini je neodoljivom.

Uživanje u pogači

Pogača ispod sača obično se služi uz gulaš, meso ili sir. Idealna je za obiteljska okupljanja i svečane prilike. Njena jednostavnost i bogatstvo okusa osvajaju brojne gurmane.

TasteAtlas je ovim snimkom ponovo skrenuo pažnju na bogatstvo bosanske kuhinje. Tradicionalne metode pripreme hrane nastavljaju očaravati ljubitelje gastronomije širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -