Šolja tople čokolade, pripremljene kod kuće sa nezaslađenim kakao prahom, može povećati unos vlakana i spriječiti osjećaj gladi, objašnjava zdravstveni trener Stiv Benet. I dok su orasi i sjemenke odličan izvor vlakana, topla čokolada može biti odlična opcija za ljubitelje slatkiša.
Vlakna su poznata po svom pozitivnom utjecaju na probavu i sitost, a dodavanje čokolade u ishranu može biti jednostavan način da se poveća unos ovog hranjivog sastojka. Vlakna se sporo vare, što doprinosi dužem osjećaju sitosti i može smanjiti želju za grickalicama, koja često dovodi do povećanja težine.
Stiv Benet, autor knjige “Fiber First”, ističe važnost unosa vlakana u ishranu. On kaže: “Ako unesete više vlakana u ishranu, ješćete manje i osjećat ćete se sito duže vrijeme. Kakao prah, glavni sastojak u toploj čokoladi, bogat je vlaknima”.
Međutim, problem sa komercijalnim verzijama tople čokolade je što često sadrže previše šećera i emulgatora koji smanjuju njenu nutritivnu vrijednost. Da biste dobili najviše od tople čokolade, Stiv Benet preporučuje napraviti jednostavnu i zdravu verziju kod kuće.
“Najbolji recept za zdravu toplu čokoladu uključuje 200 ml toplog mlijeka, dvije pune kašike čistog kakao praha i dvije kašičice stevije kao zaslađivač”, kaže Benet.
Ovaj jednostavan recept omogućava da uživate u ukusnoj toplom čokoladi, ali bez suvišnih šećera i emulgatora. Dodatak vlakana iz kakao praha može ima velike benefite za zdravlje, uključujući povećan unos vlakana i smanjenje osjećaja gladi.
Stoga, sljedeći put kad poželite poslasticu, razmislite o pripremi zdrave tople čokolade kod kuće i iskoristite sve prednosti koje vlakna mogu pružiti.