Stiskanje vrećice čaja prije njenuadstavljanja u šolju je navika koju bi svako trebao izbjegavati, tvrdi Angela Pryce, stručnjakinja za čaj iz trgovine čaja Whittard. Ova navika može izazvati pucanje vrećice i rezultirati završetkom čajnih listića u vašoj šolji, što definitivno nije željeni efekat. Pored toga, stiskanjem vrećice čaja može se otpustiti taninska kiselina, koja može učiniti vaš čaj gorkim.
Umjesto stiskanja, savjetuje se pažljivo izvaditi vrećicu nakon 3-5 minuta kuhanja kako bi se postigao željeni okus vašeg čaja. Ovo će vam omogućiti da uživate u svježem i ukusnom napitku.
Drugim riječima, čaj bi trebalo konzumirati na pravilan način kako bi se postigle sve njegove zdravstvene prednosti. Nedavno se pojavio trend kuhanja čaja u mikrovalnoj pećnici, ali ni to nije preporučljivo, pogotovo ako koristite hladnu šolju čaja. Kada voda u kuhalu proključa, nivo kisika u vodi se smanjuje. Čaj preferira svježe prokuhanu vodu, bogatu kisikom, a korištenje ustajale vode negativno će utjecati na okus i kvalitet čaja.
Čaj je jedno od najpopularnijih toplih pića u svijetu, omiljeno zbog svog okusa i brojnih zdravstvenih prednosti. Pored pružanja osjećaja ugode i hidratacije organizma, čaj ima i regenerativna svojstva za probavni sistem i pomaže u rješavanju problema kao što su upale mokraćnih kanala. Stoga, važno je da se pridržavamo pravila pripreme kako bismo iskusili sve dobrobiti koje čaj može ponuditi.
U konačnici, pažljiva priprema čaja, izbjegavanje stiskanja vrećice i korištenje svježe prokuhane vode će vam pomoći da uživate u ukusnom i zdravom napitku. Slijedeći ove savjete, iskoristit ćete sve prednosti čaja i u potpunosti se opustiti dok uživate u njegovom jedinstvenom okusu.