Uvod u svijet stevije
Stevija je prvi put predstavljena na američkom tržištu kao prirodna zamjena za šećer. Ovaj zaslađivač ne sadrži kalorije i mnogo je slađi od običnog šećera. Njena popularnost je doživjela porast, posebno među dijabetičarima.
Porast prodaje i omiljenost među dijabetičarima
Prema istraživanju kompanije Nielsen, prodaja proizvoda s stevijom porasla je za 16 posto između 2017. i 2018. godine. Ova biljka, poznata kao Stevia rebaudiana, sadrži steviol glikozide koji se koriste kao zaslađivači.
Primjene stevije u ishrani
Steviju možete pronaći u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući pića, deserte, pekarske proizvode, slatkiše i jogurte. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) klasificira steviju kao “općenito priznatim sigurnim” sastojkom.
Zabrinutosti i sigurnost stevije
Iako su postojale sumnje o mogućim rizicima, poput povećanja rizika od raka, nakon više od 10 godina na tržištu, stevija se smatra sigurnom. Centar za nauku u javnom interesu (CSPI) nastavlja tražiti dodatna ispitivanja, ali se stevija i dalje koristi u ishrani.
Stevija kao alternativa za dijabetičare
Leah Kaufman, registrovana dijetetičarka, naglašava da stevija ne podiže šećer u krvi. To je odlična i sigurna alternativa šećeru za pacijente s dijabetesom.