Tokom odrastanja ste vjerovatno čuli da konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda možete ojačati vaše kosti, a to je zbog bogatstva kalcijuma. Međutim, postoje i rizici koje treba uzeti u obzir ako uzimate previše kalcijuma.
Dijetetičarka Maggie Michalczyk upozorava da je moguće unijeti previše kalcijuma. Preporučena gornja granica je 2.500 miligrama dnevno putem hrane i dodataka. Pretjerani unos kalcijuma može rezultirati hiperkalcemijom, što može uzrokovati simptome poput bolova u kostima, slabosti mišića, glavobolja i umora.
Prije nego što odlučite povećati unos kalcijuma, važno je posavjetovati se sa ljekarom. Ovo je posebno bitno ako uzimate lijekove koji mogu stupiti u interakciju s kalcijem ili imate određena zdravstvena stanja.
Iako je nedostatak kalcijuma često rizik u ishrani, pretjerani unos takođe može biti problematičan. Prekomjerna konzumacija kalcijuma može povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod nekih ljudi. Dodaci kalcijevog karbonata također mogu uzrokovati probavne tegobe i nadutost, posebno ako se uzimaju u velikim dozama.
Dakle, iako je kalcij važan za zdravlje kostiju, važno je održavati ravnotežu i uzimati ga u preporučenim količinama. Pretjeran unos kalcijuma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, stoga je uvijek najbolje konzultovati se sa stručnjacima prije nego što promijenimo način ishrane i dodataka koje koristimo.