Program “Mjesto susreta stoljetnih okusa: Turska kuhinja u sedam regija” održan je u kompleksu Predsjedništva Republike Turske pod pokroviteljstvom Emine Erdoana, supruge predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana. Ova manifestacija, koju je organizirana povodom Sedmice turske kuhinje, predstavila je bogatstvo i autentičnost turske kuhinje.
Tokom Sedmice turske kuhinje, koja se održava od 21. do 27. maja, predstavljene su različite regije i njihovi karakteristični okusi. Prva dama Republike Turske, Emine Erdoan, istakla je značaj duboko ukorijenjene kulinarske kulture koja okuplja ljude različitih društvenih i kulturnih pozadina. Ona je naglasila važnost prava svih ljudi na čistu, zdravu i autentičnu hranu.
Erdoan je istakla da je turska kuhinja rezultat spoja truda i strpljenja. To je kolektivni poduhvat koji uključuje vješte ruke koje obrađuju zemlju, siju sjeme, njeguju mladice, mijese tijesto i razvlače jufke. Turska kuhinja je proizvod bogate historije i tradicije, koji je oblikovao nacionalni karakter.
Prva dama Turkiye je također naglasila važnost očuvanja jedinstvenih recepata domaće kuhinje od globalizacije i brze hrane. Zamjena tradicionalne kuhinje brzom hranom dovodi do nestanka emocije i gubi se duša obroka. Trpeza u domu postaje središte okupljanja i osigurava osjećaj sigurnosti.
Na događaju su predstavljeni tradicionalni recepti turske kuhinje kroz knjigu “Turska kuhinja sa stoljetnim receptima”. Ministarstvo kulture i turizma ima važnu ulogu u promociji i očuvanju turske kuhinje, koja je dragulj turske kulture. Također se istaknula podrška sedmici turske kuhinje kao tradicionalnom susretu ljudi iz različitih naroda za zajedničkim stolom.
Osvrnula se i na trenutne događaje u Palestini, naglasivši zločine Izraela uključujući kulturni masakr. Uprkos pokušajima Izraela da uništi palestinsku kulturu, historiju i kuhinju, turska će nastaviti govoriti istinu.
Izložba koja je organizirana u sklopu programa predstavlja prirodne i kulturne ljepote te drevno civilizacijsko nasljeđe Turkiye. Gosti su uživali u turskoj kafi, lokumu i bozom, a izložba će biti otvorena mjesec dana.
Sedmica turske kuhinje predstavlja priliku za promociju i očuvanje bogatstva i autentičnosti turske kuhinje. To je manifestacija koja slavi tradiciju i kulturu te spaja ljude kroz hranu i emocije.