Najvažnije je koristiti svježa jaja
Jedini način za pripremu savršenih poširanih jaja je korištenje svježih jaja, ističe poznati kuhar Jamie Oliver. Preporučuje da prilikom kupovine uvijek birate jaja koja su smještena na kraju police. Ovaj savjet dolazi iz njegovog dugogodišnjeg iskustva u kuhinji.
Priprema jaja
Da biste pravilno poširali jaja, prvo prokuhajte vodu, a zatim sklonite šerpu sa šporeta dok mjehurići ne nestanu. Oliver preporučuje da prvo razbijete jaje u zdjelu, a zatim pažljivo stavite u vodu. Ovo će osigurati da se jaje oblikuje lijepo i ne raspadne.
Vrijeme kuhanja
Za savršenu mekoću, jaja bi trebala biti pripremljena oko tri minute. Prema Oliverovim riječima, poširana jaja trebala bi izgledati poput mozzarelle, sa blagim i kremastim izgledom.
Posluživanje jaja
Oliver preporučuje da se jaja poslužuju na kriškama tosta. Za dodatni kremasti okus, možete dodati malo avokada. Ako avokado nije vaš izbor, pokušajte dodati komadiće lososa za savršen spoj okusa.