Izvršni direktor daje savjete za lakše jutro nakon izlaska
Daniel Ufland, izvršni direktor kompanije Whiskey Masters, podijelio je korisne savjete o namirnicama koje treba izbjegavati prije konzumiranja alkohola. Njegovi savjeti mogu vam pomoći da izbjegnete mamurluk sljedećeg dana.
Koje namirnice izbjegavati?
Ufland upozorava da su slane grickalice, zaslađena hrana i mliječni proizvodi na vrhu liste namirnica koje treba izbjegavati. “Jedenje ovih stvari prije izlaska može biti itekako neprijatno”, ističe on.
Utjecaj slanih grickalica i čipsa
Namirnice poput kokica i čipsa čine se primamljivima, ali doprinose dehidraciji, slično alkoholu. “Previše slanih grickalica dovodi do nadimanja i zadržavanja tečnosti”, objašnjava Ufland. Ovo može otežati organizmu da efikasno izbacuje alkohol, što pogoršava simptome mamurluka sljedećeg dana.
Ugljikohidrati i šećer
Osim toga, slatka hrana i ugljikohidrati poput tjestenine i hljeba mogu pogoršati efekte alkohola. Ufland navodi da tijelo pretvara ugljikohidrate u šećer, što može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, a zatim njegov pad. “Nagli pad šećera može učiniti da se osjećate umorno i ošamućeno”, dodaje on.
Za kraj, sljedeći put kada planirate izlazak s prijateljima, uzmite u obzir ove savjete i odaberite pametnije opcije na tanjiru.