Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakSavjeti za prevenciju mamurluka: Šta izbjegavati prije konzumiranja alkohola

Savjeti za prevenciju mamurluka: Šta izbjegavati prije konzumiranja alkohola

Izvršni direktor daje savjete za lakše jutro nakon izlaska

Daniel Ufland, izvršni direktor kompanije Whiskey Masters, podijelio je korisne savjete o namirnicama koje treba izbjegavati prije konzumiranja alkohola. Njegovi savjeti mogu vam pomoći da izbjegnete mamurluk sljedećeg dana.

Koje namirnice izbjegavati?

Ufland upozorava da su slane grickalice, zaslađena hrana i mliječni proizvodi na vrhu liste namirnica koje treba izbjegavati. “Jedenje ovih stvari prije izlaska može biti itekako neprijatno”, ističe on.

Utjecaj slanih grickalica i čipsa

Namirnice poput kokica i čipsa čine se primamljivima, ali doprinose dehidraciji, slično alkoholu. “Previše slanih grickalica dovodi do nadimanja i zadržavanja tečnosti”, objašnjava Ufland. Ovo može otežati organizmu da efikasno izbacuje alkohol, što pogoršava simptome mamurluka sljedećeg dana.

Ugljikohidrati i šećer

Osim toga, slatka hrana i ugljikohidrati poput tjestenine i hljeba mogu pogoršati efekte alkohola. Ufland navodi da tijelo pretvara ugljikohidrate u šećer, što može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, a zatim njegov pad. “Nagli pad šećera može učiniti da se osjećate umorno i ošamućeno”, dodaje on.

Za kraj, sljedeći put kada planirate izlazak s prijateljima, uzmite u obzir ove savjete i odaberite pametnije opcije na tanjiru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -