Utorak, 5 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaSavjeti nutricionistice za poboljšanje zdravlja mozga

Savjeti nutricionistice za poboljšanje zdravlja mozga

Izbjegavanje nezdrave hrane

Nutricionistica Kirsten Brooks nedavno je podijelila korisne savjete o prehrani koja poboljšava zdravlje mozga. Ona ističe važnost izbjegavanja hrane bogate rafinisanim šećerom, ugljikohidratima i ultraprerađene hrane. Ova vrsta hrane često ne sadrži potrebne proteine i vlakna.

Opasnosti od visokog nivoa šećera

Prekomjerna konzumacija rafinisanih šećera može dovesti do predijabetesa ili dijabetesa. Poremećaj glukoze može uzrokovati niz zdravstvenih problema. Osobe s dijabetesom često su izložene povećanom riziku od oštećenja mozga zbog visokog nivoa šećera u krvi.

Preporučene namirnice za zdravlje mozga

Brooks preporučuje pojačanu konzumaciju cjelovitih namirnica. Smeđa riža, zob, voće s niskim sadržajem šećera poput bobica, raznovrsno povrće te grah i leća smatraju se odličnim izborima. Meso, riba i jaja također su korisni za zdravlje mozga.

Vrsta prehrane koja se preporučuje

Ona upozorava da ishrana s malo vlakana i visokim udjelom brzo oslobađajućih ugljikohidrata može izazvati zdravstvene probleme. Proteini i vlakna su od ključne važnosti za sprečavanje upale u organizmu, posebno u mozgu.

Vlakna za jači mozak

Kirsten Brooks savjetuje unos barem 30 grama vlakana dnevno. Povrće poput brokule, artičoke i kelja, kao i voće poput jabuka i krušaka, od vitalnog su značaja za poboljšanje kognitivnih funkcija. Bademi i chia sjemenke također pridonose zdravlju mozga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -