Kako pravilno zamrznuti meso
Čuvanje mesa u zamrzivaču je važan korak za očuvanje kvalitete. Prvo, obavezno izvadite meso iz originalnog pakiranja. Papir ili kesu u kojoj ste ga kupili zamijenite vrećicom za zamrzavanje. Prilikom zatvaranja vrećice istisnite zrak i dobro je zavežite.
Kada potrošiti zamrznuto meso
Zaleđeno meso trebate potrošiti u najviše četiri mjeseca. Tako ćete osigurati najbolju kvalitetu i miris prilikom pripreme jela.
Metode odmrzavanja mesa
Postoji nekoliko sigurnih načina za odmrzavanje sirovog mesa. Jedan od njih je odmrzavanje u frižideru. Stavite meso na tanjir i smjestite ga u najnižu policu frižidera. Ove metode su sigurnije jer sprečavaju dodir s drugim namirnicama, ali znajte da će vam za veće komade možda trebati i do 24 sata.
Odmrzavanje u vodi
Brži način je potapanje mesa u hladnu vodu. Često mijenjajte vodu i pazite da ostane hladna. Na ovaj način meso možete odmrznuti u nekoliko sati, ovisno o veličini komada. Ipak, odmrznuto meso trebate odmah upotrijebiti.
Mikrovalna pećnica kao alternativni izbor
Kao posljednja opcija, možete koristiti program za odmrzavanje na mikrovalnoj. U ovom slučaju, odmrznuto meso također treba odmah iskoristiti.