Uloga sarajevskog ćevapa u turističkoj ponudi
Na konferenciji za medije, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, istakla je značaj sarajevskih ćevapa. Ovaj specijalitet predstavlja važan dio turističke ponude glavnog grada.
Zaštita sarajevskih ćevapa započela 2022. godine
Karić je naglasila kako je proces zaštite ćevapa pokrenut prije dvije godine. “Kada govorimo o svemu onome što Sarajevo predstavlja, gastronomija je ključna komponenta,” rekla je.
Svijetla budućnost za sarajevsku gastronomiju
Tokom konferencije, prisustvovali su i predstavnici USAID misije, direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić, i predstavnici Udruženja ćevabdžija. Emir Đedović, konsultant Grada Sarajeva, također je bio prisutan.
“Ćevap je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod,” istakla je Karić. “Nakon ove zaštite, planiramo zaštitu ćevapa u EU.” Ona je dodala da će sljedeći korak biti zaštita sarajevskog somuna.
Ova inicijativa ima za cilj očuvanje bogate tradicije i promoviranje sarajevske kuhinje na međunarodnom nivou. Ponosna na svoje nasljeđe, Karić je naglasila važnost ćevapa za identitet i kulturu Sarajeva.