Uvod u pripremu pite
Pita sa jajima i špinatom je savršen izbor za brzi obrok. Ovaj recept odlikuje se jednostavnošću i ukusom. Jaja dodaju posebnu notu, a špinat daje svježinu. U nastavku saznajte kako pripremiti ovu ukusnu pitu.
Sastojci potrebni za pitu
Za pripremu ćete potrebovati sljedeće sastojke:
- Četiri jajeta
- Pola pakovanja gotovih jufki
- 200 grama zamrznutog špinata ili 300 grama svježeg
- 200 mililitara mlijeka
- Dvije kašike kisele pavlake ili svježeg sira
- Ulje
- Sol
- Susam
Priprema pite
Prvo zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Ako koristite zamrznuti špinat, pripremite ga prema uputama. U većoj zdjeli, umutite jaja sa mlijekom, a zatim dodajte pavlaku ili sir. U smjesu dodajte ocijeđeni špinat i posolite po ukusu.
Na radnoj površini, rasporedite jufke i premažite ih uljem. Na jufke ravnomjerno rasporedite smjesu, a zatim ih preklopite. Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 30 do 40 minuta. Kada pita dobije zlatnu boju, izvadite je iz pećnice i pospite susamom.
Posluženje
Pitu možete poslužiti uz jogurt ili neki drugi omiljeni napitak. Ovaj jednostavan recept omogućava uživanje u zdravom i ukusnom obroku koji će zadovoljiti cijelu porodicu.