Uvod u recept
Čorba od kokošijeg mesa je savršen izbor za sve one koji traže ukusno i hranljivo jelo. Ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu, a rezultati će vas oduševiti.
Sastojci potrebni za pripremu
Za ukusnu čorbu potrebno je slijedećih sastojaka:
– 500 g kokošijeg mesa,
– 100 g mrkve,
– 50 g celera,
– 50 g peršunovog korijena,
– 100 g bamje,
– 20 g riže,
– 2 dl kiselog vrhnja,
– 3 žumanca,
– so,
– limunov sok.
Priprema čorbe
Prvi korak je pranje kokošijeg mesa. Zalijte ga hladnom vodom i dodajte so. Zatim, dodajte očišćeno povrće i kuhajte polako. Kada je meso mekano, odvojite ga od kostiju, a juhu procijedite.
Iscjeđeno meso i povrće narežite na komadiće. U posebnoj posudi skuhajte rižu te je dodajte u čorbu. Bamiju namočite u vreloj vodi i dodajte joj čorbi. Kuhajte još nekoliko minuta, zatim zakiselite čorbu limunovim sokom i po potrebi dosolite.
Na kraju, sklonite lonac s vatre. Čorbu zgusnite kiselim vrhnjem i žumancima. Nakon što se jednom zgustila, ne smije se više kuhati, kako ne bi zagorjela.