Sastojci za tortu
Za pripremu ove čokoladne torte, potrebni su sljedeći sastojci:
- 650 g šećera
- 18 kašika vode
- 210 g margarina
- 250 g mljevenih oraha
- 250 g mljevenog keksa
- 600 g čokolade
Priprema bazične smjese
Prvo, šećer i vodu stavite da provri. Kada provri, sklonite sa strane i dodajte mljevene orahe i keks. Zatim, dodajte margarin i dobro sve sjedinite.
Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu, dok drugi dio ostavite bijelim.
Formiranje torte
Rastanjite prvi dio smjese s čokoladom, a zatim ostavite da se malo prohladi. Preko ovog dijela stavite svijetlu smjesu. Kada se torta skroz ohladi i stegne, pripremite glazuru.
Priprema glazure
Za glazuru, potrebno je:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 20 g margarina
- 3 kašike mlijeka
- 3 kašike ulja
Otopite sve sastojke na laganoj vatri i prelijte preko ohlađene torte.
Završni savjet
Ova čokoladna torta je idealna za sve vrste proslava. Uživajte u hrskavim i sočnim zalogajima!