Rižoto je tradicionalno italijansko jelo koje se priprema sa rižom i raznim dodacima. Jedna od popularnih varijanti je paradajz rižoto koji je punog i bogatog okusa. Evo kako ga možete napraviti kod kuće.
Sastojci: 5 paradajza, 400 g riže, 0,5 l gustog soka od paradajza, 2,5 supe od povrća, 100 g rendanog žutog sira, 3 glavice luka, 5 kašika suncokretovog ulja, kašika origana, so i biber.
Priprema:
1. U kipućoj vodi kuhajte cijeli paradajz 10 minuta. Nakon toga ga potopite u hladnu vodu kako bi ga lakše ogulili. Izrežite ga na četvrtine, odstranite sjemenke i isjeckajte ga na sitne kocke.
2. Na zagrijanom ulju u velikoj tavi kratko propržite sitno isjeckani luk. Dodajte kockice paradajza i opranu rižu. Promiješajte i na umjerenoj temperaturi dinstajte dok zrna riže ne omekšaju.
3. Sipajte polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća. Posolite, pobiberite i začinite origanom. Poklopite i pojačajte temperaturu dok ne prokuha. Zatim smanjite i kuhajte dok tečnost ne ispari.
4. Sipajte ostatak soka od paradajza i supe i kuhajte na umjerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast. Na kraju umiješajte sir i kuhajte još 10 minuta.
Ovaj ukusni paradajz rižoto možete poslužiti toplo kao glavno jelo ili prilog uz neko meso ili ribu. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu!