Subota, 23 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakRecept za sočnu pitu od višanja koja će vas podsjetiti na detinjstvo

Recept za sočnu pitu od višanja koja će vas podsjetiti na detinjstvo

Pita od višanja – Klasičan desert

Pita od višanja uvijek budi sjećanja na tople porodične trenutke. Ova verzija sa zalivenim filom donosi dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa.

Sastojci

Trebaju vam sljedeći sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 4 jajeta, 1 čaša šećera, 1 čaša ulja, 1 čaša jogurta, 1 čaša griza, 1 kesica praška za pecivo, i 700-800 g višanja.

Priprema filovanja

Za početak, umutite jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte griz pomješan s praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve sastojke još jednom dobro sjedinite.

Višnje operite, očistite i ocjedite. Kore razdvojite i podijelite na šest dijelova po tri kore. Potrebno vam je ukupno 18 kora za pripremu rolata.

Priprema pite

Prvu koru premažite s nekoliko kašika fila, stavite drugu preko i ponovite postupak s trećom korom. Na trećoj kori rasporedite višnje u malim gomilicama.

Urolajte kore u tanak rolatić, pritiskajući lagano. Isto uradite i s preostalim korama. Pleh premažite s malo ulja i redajte rolate s razmakom.

Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Ohladite je prije serviranja.

Priprema sirupa

Za sirup, pomiješajte šećer i vanil-šećer s vodom. Kuhajte dok ne provrije, miješajući povremeno. Kuhajte desetak minuta.

Topal sirup prelijte preko ohlađene pite, ostavite da se malo ohladi i poslužite. Uživajte u sočnom ukusu!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -