Ako volite burek, sigurno će vam se svidjeti ova jednostavna verzija sa sočnim pilećim nadjevom. Sastojci su lako dostupni, a priprema ne zahtijeva puno vremena.
Za tijesto, potrebno vam je 700 grama brašna, 550 ml vode i 2 male kašičice soli. Tijesto se kuha i pokriva krpom dok se priprema nadjev.
Za nadjev, pomiješajte 700 grama pilećeg filea sa dvije glavice crvenog luka i pet kašika ulja. Dodajte soli i bibera po ukusu.
Tijesto se podijeli na dva dijela i malo razvalja oklagijom, zatim se premažu uljem i ostave da odstoje desetak minuta. Zagrijte rernu na 250 stepeni.
Sada slijedi složeni dio – svaku jufku tanjite što više možete i filujte pripremljenim nadjevom. Zarolajte u male zvrkove i složite u pleh. Neka svaki zvrk bude lagano premaščan.
Veoma važno je da burek stavite u vrelu rernu kako bi se brzo napuhao. Nakon deset minuta, smanjite temperaturu na 220 stepeni i pecite do kraja.
Kada je burek pečen, prelijte ga sa napravljenim poljevom od decilitra vode, kašikom maslaca i malo soli. Prekrijte aluminijumskom folijom i krpom ili tepsijom kako bi se ukusi sjedinili.
Ovaj recept za pileći burek je odličan izbor za brzinski ručak ili večeru. Poslužite ga sa svježom salatom ili jogurtom i uživajte u jednostavnom, ali ukusnom obroku.