Svi volimo recepte koji uključuju svježe i ukusne sastojke, posebno tokom ljeta. Ako ste ljubitelj kukuruza, imamo jedan predivan recept za vas: osvježavajući ljetni kukuruzni salat. Ovaj jednostavan, ali ukusan recept sigurno će vas osvojiti i pružiti vam nevjerojatno osvježavajuće iskustvo.
Da biste napravili ovaj recept, trebat će vam 2 svježa klipa kukuruza šećerca, 1 kašičica soli, 5 kašika maslinovog ulja, 8 kašika soka od limete, ½ kašičice mljevenog kima, 1 avokado izrezan na kockice, 220 g cherry paradajza prepolovljenog, 45 g crvenog luka sitno nasjeckanog, 30 g korijandera nasjeckanog, i ¼ kašičice bibera.
Priprema ovog ukusnog jela je prilično jednostavna. Prvo pripremite roštilj, očistite ga i pripremite za izravno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stepeni. Zatim kukuruzu premažite 2 kašike maslinovog ulja i začinite sa ½ kašičice soli. Pecite ga na izravnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta, a povremeno ga okrećite. Kada je kukuruz gotov, maknite ga s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna iz klipa i stavite u veliku posudu.
U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, so, sok limete, kim i biber. Stavite tu smjesu sa strane. Zatim dodajte avokado, paradajz, luk i korijander u posudu sa kukuruzom te prelijte preljevom koje ste napravili prethodno. Nježno promiješajte sve sastojke kako biste se pobrinuli da se svi okusi dobro sjedine. Ovaj osvježavajući ljetni kukuruzni salat je spremno za posluživanje!
Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu ovog ljeta. Sigurni smo da će vas osvježiti i zadovoljiti vaša nepca.