Baklava, jedno od najomiljenijih turskih jela, ima dugu tradiciju koja seže u 15. stoljeće. Ova slatka delicija je nezaobilazna na Bajramima u našim krajevima. Ako ste ljubitelj baklave i želite isprobati jedan od najboljih recepata, nastavite čitati.
Sastojci su jednostavni: gotove kore (jufke) za baklavu, mljeveni orasi, šećer, maslac (puter), ulje, šećer, voda i limun.
Priprema agde je prva na redu. U lonac se stavlja šećer koji se prelije vodom. Kuha se oko 20-ak minuta dok agda ne postane sirupaste konzistencije. Važno je dodati malo limuna za svježinu. Ohladite agdu prije nego što je koristite za preljev baklave.
Za pripremu kora, izrežite kore na mjeru pleha u kojem će se baklava peći. Otopite puter na blagoj vatri i pomiješajte ga s uljem. Prva tri lista kora premažite smjesom putera i ulja, a zatim pospite mljevenim orasima. Nastavite s procesom dodavanja kora, smjese putera i ulja te orašastih plodova. Završite sa tri lista kora, opet ih premažite smjesom putera i ulja.
Prije pečenja, pritisnite baklavu dlanovima kako bi se ravnomjerno rasporedila. Pecite je najprije 10 minuta na 190°C, sve dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a zatim još 45 minuta na 150°C. Ako primijetite da baklava postaje pretamna, prekrijte je aluminijskom folijom.
Nakon pečenja, baklava se prelije hladnom agdom i pritisne tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Važno je napomenuti da baklavu ne treba pritiskati duže od 10 minuta. Najbolje je ostaviti baklavu da odstoji na hladnom mjestu jedan ili dva dana kako bi se svi okusi sjedinili.
Uživajte u pripremi i degustaciji ovog slasnog turskog deserta. Prijatno!