Ljeto je vrijeme kada žudimo za osvježenjem, a sladoledna torta je definitivno idealan desert za topli period godine. Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u ukusnoj poslastici bez griže savjesti.
Za pripremu ove torte će vam trebati sledeći sastojci: 1 i 1/2 šoljice mljevenih keksa poput digestive keksa, 1/4 šoljice rastopljenog kokosovog ulja, 2 kašike javorovog sirupa. Za slojeve sladoleda vam je potrebno 1 litar veganskog vanilin sladoleda, 1 litar veganskog čokoladnog sladoleda i 1 šoljica svježih ili zamrznutih malina. Za dekoraciju koristite 100 grama tamne veganske čokolade, svježe voće poput jagoda, borovnica i malina te šlag od kokosa po želji.
Prvo pripremite podlogu za tortu. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup dok smjesa ne postane kompaktna. Tu smjesu utisnite u dno kalupa za tortu promjera 20-23 cm, a kalup možete prethodno obložiti papirom za pečenje kako bi torta lakše izašla iz kalupa. Stavite kalup sa podlogom u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.
Nakon toga, pripremite prvi sloj sladoleda. Izvadite veganski vanilin sladoled iz zamrzivača i ostavite ga malo da omekša, ali ne potpuno otopi. Ravnomjerno rasporedite omekšali vanilin sladoled preko podloge od keksa u kalupu. Vratite kalup u zamrzivač kako bi se sladoled stisnuo, što obično traje oko 30 minuta.
Zatim pripremite drugi sloj sladoleda. Izvadite veganski čokoladni sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da malo omekša. Pomiješajte čokoladni sladoled s malinama i ravnomjerno rasporedite preko sloja vanilin sladoleda u kalupu. Vratite kalup u zamrzivač najmanje 1-2 sata, ili dok torta ne postane potpuno čvrsta.
Prije posluživanja, dekorišite tortu. Nasjeckajte tamnu vegansku čokoladu i pospite je po vrhu torte. Po želji, dodajte svježe voće poput jagoda, borovnica i malina te šlag od kokosa. Poslužite svoju osvježavajuću sladolednu tortu i uživajte u ukusu ljeta.