Radovi u voćnjacima Brčko distrikta
Na području Brčko distrikta, voćnjaci su u punom jeku priprema za predstojeću zimu. Voćar Fadil Čandić iz sela Šatorovići naglašava da je jesen pravo vrijeme za obavljanje važnih poslova. Ove aktivnosti osiguravaju uspješno prezimljavanje voćki i kvalitetan rod naredne sezone.
Rezidba i priprema stabala
Čandić ističe da trenutna jesen, koja je izrazito topla, omogućava krčenje starih stabala i uklanjanje slomljenih grana. Na svojoj parceli od 5 hektara trenutno rezidbuje oko 1.000 stabala trešnje, dok posjeduje i još oko 3.000 stabala šljive, 800 stabala kruške i manji broj stabala jabuke.
Značaj pravilne rezidbe
Prema Čandiću, rezidba je ključna operacija u voćarstvu. Naglašava važnost pravilnog orezivanja svake voćne vrste jer svaki oblik zahtijeva svoju specifičnu njegu. Čandić preporučuje da se krečenje stabala obavi u proljeće, kako bi se spriječilo rano buđenje vegetacije.
Gnojidba voćnjaka
U ovoj fazi, Fadil Čandić također preporučuje prihranjivanje voćnjaka stajnjakom i mineralnim gnojivima. Idealno je koristiti gnojiva sa višim sadržajem fosfora i kalijuma, kako bi se pripremili za razvoj pupoljaka do sredine novembra.
Kratkoročne poteškoće
Iako su pripreme u punom jeku, Čandić se suočava s problemima s radnom snagom. Zbog toga ne razmišlja o povećanju površine svojih voćnjaka, iako su uvjeti za uzgoj dobri.