Odlazak velikog kuhara
Sa tugom u srcu vijest o smrti Ferida Rondća, uglednog kuhara i profesora, potresla je sve one koji su ga poznavali. Ferid je bio više od kuhara; bio je pravi maestro kulinarstva. Njegova strast prema kuhanju inspirisala je mnoge generacije učenika u Sarajevskoj ugostiteljskoj školi.
Bogata karijera i značajna djela
Rondić je bio autor i knjige “Škola kuhanja”, koja je postala referentna tačka za mnoge. Njegov rad obuhvatio je kuhanje za najistaknutije ličnosti, uključujući i Tita, o čemu je govorio u intervjuima. “Nekoliko puta smo radili za Tita, a hrana se pripremala strogo po receptima,” prisjetio se Ferid, naglašavajući važnost kvaliteta i standarda u kuhinjama tog vremena.
Tradicionalna jela Evrope
Osim udžbenika, Rondić je napisao i knjigu “Osvrt na nacionalne i tradicionalne evropske kuhinje”. U tom djelu predstavio je tradicionalna jela iz 14 evropskih zemalja, obogaćujući kulinarsko znanje čitatelja.
Očuvanje bosanske gastronomije
Ferid Rondić ostavlja iza sebe neizbrisiv trag u svijetu gastronomije. Njegova ljubav prema bosanskoj kuhinji i predanost učenju bit će zapamćeni. Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiah.