Svaka prostorija ima svoju sobnu biljku, ali postoji jedan faktor na koji možda niste obratili pažnju – voće. Iako voće može biti korisno za naše tijelo, može biti štetno za naše biljke. Kada voće sazrijeva, otpušta plin poznat kao etilen, koji može uzrokovati probleme našem voljenom zelenilu i cvijeću.
Vjerovali ili ne, etilen je prirodni biljni hormon koji može zaustaviti rast biljke, deformirati lišće, spriječiti cvjetanje pupova i čak uzrokovati prerano odumiranje cvijeća. Jabuke, banane, dinje, kruške i breskve su voće koje proizvodi značajne količine etilena dok sazrijevaju. Čak i paradajz, iako ne tako moćan, ipak pridonosi nivou etilena u prostoru.
Ako ne možete premjestiti zdjelu s voćem, postoji rješenje – etilenski apsorberi. Oni se koriste u cvjećarama kako bi produžili vijek trajanja rezanog cvijeća, ali mogu biti korisni i za naše biljke. Etilenski apsorberi se mogu staviti u zdjelu s voćem kako bi se smanjila izloženost biljaka etilenu.
Osim toga, apsorberi se mogu koristiti i u frižideru. Naime, neke namirnice poput brokule, kupusa i karfiola su osjetljive na etilen, pa apsorberi mogu pomoći da ostanu svježe duže vrijeme.
Tako da, sljedeći put kad budete postavljali svoje sobne biljke, budite oprezni s voćem. Razmislite o upotrebi etilenskih apsorbera kako biste zaštitili svoje biljke od štetnih posljedica etilena.