Peršun je jedan od neizostavnih dodataka mnogim jelima, ali često se suočavamo s problemom kako održati njegovu svježinu što duže. Na sreću, nedavno je otkriven jednostavan trik koji će svakoj domaćici biti od velike pomoći.
Višegodišnja biljka peršuna može narasti od 60 do 90 centimetara, u zavisnosti od uslova u kojima raste. Zahvaljujući svojoj univerzalnoj primjeni, mnogi odlučuju da ga uzgajaju u vrtu ili čak kod kuće. Međutim, da bi peršun ostao svjež i sačuvao svoju aromu, važno je pridržavati se određenih koraka.
Svježinu i dugotrajnost peršuna možete sačuvati uz pomoć vrlo jednostavnog domaćeg trika. Potrebno je sipati vodu u posudu i dodati kašiku sode bikarbone. Potom peršun umočite u ovu smjesu i očistite ga. Nakon toga, pripremite dasku za rezanje i obrišite je krpom natopljenom u sirće. Zatim nasjeckajte peršun na sitne komade.
Da biste peršun očuvali što duže, potrebno je pripremiti teglu u koju ćete staviti papirni ubrus na dno. Zatim dodajte nasjeckani peršun i hermetički zatvorite teglu. Važno je čuvati teglu u frižideru.
Na ovaj način, pripremljeni peršun možete čuvati i do mjesec dana, a i dalje će zadržati svježinu, primamljiv okus i aromu. Ovaj trik je vrlo jednostavan, ali će vam sigurno biti od velike pomoći u kuhinji.
Napomena: Važno je izbjegavati držanje peršuna blizu radijatora ili rashladne klime, jer to može uzrokovati gubitak svježine. Peršun voli blagu temperaturu i dobru hidrataciju.