Uvod u melidžano salatu
Jedan od najpoznatijih recepata grčke kuhinje je melidžano salata. Ova ukusna salata, koja se priprema od patlidžana, pravi je primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti savršenu harmoniju okusa.
Sastojci potrebni za pripremu
Za pripremu melidžano salate, potrebno je:
- 6 patlidžana
- 2 crvene pečene paprike
- 1-2 čehna bijelog luka
- 1 mladi luk, sitno isjeckan
- ½ cijeđenog limuna
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
Priprema melidžano salate
Za pripremu salate, prvo zagrijte rernu na 200 stepeni. Operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom. Stavite ga i crvene paprike u rernu, pečite oko 40 minuta.
Nakon pečenja, ostavite povrće da se ohladi. Skinite kožu sa patlidžana i paprike. Izdubite unutrašnjost patlidžana i stavite povrće u cjediljku kako bi otpustilo suvišne sokove.
Sitno isjeckajte patlidžan i paprike, te ih stavite u zdjelu. Dodajte sitno usitnjen bijeli luk, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok, so i peršun.
Promiješajte i ostavite u frižideru nekoliko sati, ili preko noći, kako bi se ukusi dobro povezali. Poslužite uz prepečeni hljeb i feta sir.