Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakNovačina: Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na zdravlje mozga

Novačina: Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na zdravlje mozga

Neuroznanstvenik dr. Robert Love, poznat po svojim istraživanjima o prevenciji Alzheimerove bolesti, otkrio je kako hrana koju konzumiramo utječe na zdravlje mozga. Dr. Love ističe važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje.

Jedna od namirnica koju neuroznanstvenik izdvaja je sardina. Ova riba je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje mozga. Konzumacija zdravih masti, kao što su one koje se nalaze u sardinama, pruža mozgu važne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica.

Omega-3 masne kiseline su korisne i za održavanje pamćenja, poboljšanje raspoloženja te smanjenje rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti. Sardine također sadrže i druge nutrijente poput vitamina D i kalcija, koji su također važni za zdravlje mozga.

Međutim, osim sardina, postoje i druge namirnice koje neuroznanstvenik preporučuje za kognitivno zdravlje. To su na primjer orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće i sjemenke lana. Sve ove namirnice bogate su antioksidansima i vitaminima koji pomažu u održavanju zdravog mozga.

Dr. Love naglašava da je bitno uvrstiti ove namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se očuvalo kognitivno zdravlje i smanjio rizik od razvoja bolesti kao što je Alzheimerova. Ipak, ističe da je ravnoteža ključna te da je važno uzimati raznoliku hranu kako bismo osigurali dovoljan unos svih potrebnih nutrijenata.

Prevencija Alzheimerove bolesti je još uvijek veliki izazov, ali saznanja o hrani koja utječe na zdravlje mozga mogu biti korisna u borbi protiv ove bolesti. Uz pravilnu prehranu možemo pružiti našem mozgu najbolje šanse za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -