Piter Lio, docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern, istakao je važnost nove studije koja istražuje vezu između majčine ishrane i rizika od alergija kod djece. Studija, koja je sprovedena na više od 500 švedskih majki, pokazala je da majke zdravih jednogodišnjaka tokom dojenja konzumiraju više kravljeg mlijeka od majki alergične djece.
Istraživači su tokom studije pitali majke o njihovim prehrambenim navikama u različitim fazama trudnoće i nakon porođaja. Također su verifikovali prijavljeni unos mlijeka i mliječnih proizvoda kroz biomarkere u krv i majčino mlijeko. Rezultati su pokazali da su djeca koja su bila alergična, uglavnom na jaja i mlijeko, imala majke koje su konzumirale manje kravljeg mlijeka tokom dojenja.
Mia Stravik, docent na Univerzitetu u Geteborgu, navodi da postoji nekoliko teorija o vezi između majčine ishrane i alergija kod djece. Jedna teorija je da mlijeko u majčinoj ishrani sadrži supstance koje stimulišu dječiji imunološki sistem, dok druga teorija sugeriše da veći unos zasićenih masnoća u mlijeku može dovesti do manje potrošnje polinezasićenih masti.
Međutim, Stravik ističe da iako postoji povezanost, ne može se sa sigurnošću reći da je kravlje mlijeko koje majka konzumira lijek za alergije kod djece. Ipak, ova studija predstavlja prvi korak u definisanju potencijalne veze između majčine ishrane i rizika od alergija kod djece.
Ova nova studija ima veliki značaj jer može pomoći u razumijevanju faktora koji utiču na razvoj alergija kod djece. Dalja istraživanja će svakako biti potrebna kako bi se bolje razumjela ova veza i eventualno pronašao način za smanjenje rizika od alergija kod djece.
Činjenica da je studija dobro izvedena, temeljita i provokativna, kako je istakao Piter Lio, čini je vjerodostojnom i relevantnom za buduća istraživanja u oblasti alergologije i pedijatrije.
Izvor: US News