Nedjelja, 7 Jula, 2024
HomeVijestiBiHNedostatak radnika u ugostiteljstvu pred turističku sezonu

Nedostatak radnika u ugostiteljstvu pred turističku sezonu

Dok se turistička sezona približava, hotelijeri i ugostitelji suočavaju se s velikim izazovom – nedostatkom radnika. Poseban problem predstavlja nedostatak kuhara i konobara, što se ogleda u stotinama oglasa za posao na različitim platformama, uključujući i društvene mreže. Mnogi poslodavci su čak primorani da uvedu radnike iz Nepala i Bangladeša kako bi zadovoljili potrebe svojih objekata.

Uzrok ovog problema je činjenica da mnogi radnici u potrazi za boljim uvjetima i većom platom odlaze na sezonski rad u susjedne zemlje poput Hrvatske i Crne Gore. Međutim, poslodavci u Bosni i Hercegovini nude vrlo visoka primanja, posebno za kuhare, često više od 3.000 KM, uz adekvatnu prijavu.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostiteljskih radnika BiH, potvrđuje ovu situaciju. On ističe da radnici u ugostiteljstvu posebno tokom sezone napuštaju zemlju i biraju mjesto rada u Njemačkoj, Švicarskoj, kao i susjednim zemljama na primorju.

Hadžić također naglašava da neophodno je adresirati kritike i na poslodavce u ovom sektoru. On se zalaže za kompromis i dogovor sa radnicima, posebno kuharima i konobarima, kako bi se stimulirali povećanjem plata u sezoni i izbjegao odlazak kvalitetne radne snage.

Statisitke pokazuju da najveći broj nezaposlenih kuhara se nalazi u Tuzlanskom kantonu – čak 1.102. Zatim slijedi Zeničko-dobojski sa 949, Hercegovačko-neretvanski sa 715, Srednjobosanski sa 547, Unsko-sanski sa 511, Zapadnohercegovački sa 253, te Livanjski sa 124 nezaposlena kuhara.

Turistička sezona je pred vratima i nužno je da se poslodavci aktivno uključe u rješavanje problema nedostatka radnika u ugostiteljstvu kako bi se osiguralo kvalitetno iskustvo za turiste i očuvala stabilnost ovog važnog sektora u ekonomiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -