Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakNapravite ukusne domaće bagete sa sjemenkama u samo nekoliko koraka

Napravite ukusne domaće bagete sa sjemenkama u samo nekoliko koraka

Domaća peciva su uvijek dobrodošla na našem stolu, a jedan od omiljenih izbora su svakako ukusne bagete sa sjemenkama. Iako se možda čini da je ova vrsta peciva prava umjetnost za napraviti kod kuće, zapravo je vrlo jednostavno. Evo recepta i koraka za pripremu ovog ukusnog peciva.

Sastojci:
– 500 grama brašna
– 300 mililitara tople vode
– jedna kašičica soli
– jedna vrećica suhe germe
– jedno jaje
– ulje
– začini kao što su morska sol, bijeli luk u granulama
– sjemenke: susam, ćurekot, mak, lan

Prije svega, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, so i sjemenke. Dodajte suhu germu i dobro promiješajte. Zatim napravite udubljenje u sredini i dodajte toplu vodu. Mijesite smjesu dok ne postane glatka i elastična. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.

Nakon što je smjesa odstojala, stavite je na blago pobrašnjenu površinu i oblikujte je u duguljastu formu bagete. Premažite bagete sa malo ulja i pospite začinima po želji. Pokrijte ih čistom krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta.

U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 stepeni Celzijusa. Kada je pećnica zagrijana, umutite jaje i premažite ga preko bageta. Stavite ih u pećnicu i pecite 20-25 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Kada su bagete pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije nego što ih poslužite.

Ove ukusne domaće bagete sa sjemenkama su idealne za serviranje uz krem sir, pesto umak, mozzarelu, dimljeni losos, paradajz, krastavice i slično. Uživajte u svakom zalogaju!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -