Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaNamirnice koje poboljšavaju probavu i sprečavaju zatvor

Namirnice koje poboljšavaju probavu i sprečavaju zatvor

Važnost pravilnog varenja

Održavanje pravilnog varenja ključno je za naše zdravlje. Zatvor može izazvati brojne probleme. Stoga, pravilna ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravih crijeva. Donosimo vam namirnice koje mogu poboljšati vašu probavu.

Čia sjemenke

Čia sjemenke su savršen izvor vlakana. Oko 28 grama ovih sjemenki sadrži deset grama vlakana. Većina vlakana su rastvorljiva, što pomaže regulaciji varenja. One apsorbuju vodu, stvarajući gelastu supstancu koja podržava probavni proces.

Ovsene pahuljice

Ovas također zaslužuje vašu pažnju. Ova integralna žitarica sadrži rastvorljiva vlakna koja djeluju kao probiotici. U samo 240 grama kuhanog ovsa nalazimo pet grama vlakana. Korištenje ovsenih pahuljica u ishrani obezbjeđuje podršku korisnim bakterijama u crijevima.

Bademi

Bademi su još jedan zdrav izbor. Na 28 grama badema izlazi skoro četiri grama dijetalnih vlakana. Ova kasica istovremeno obezbjeđuje značajnu količinu vitamina E. Redovno konzumiranje badema može povećati proizvodnju butirata, jedinjenja koje je korisno za probavu.

Zaključak

Uključivanje ovih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu može značajno poboljšati vašu probavu. Čia sjemenke, ovas i bademi predstavljaju jednostavne promjene koje mogu donijeti velike zdravstvene koristi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -