Nedjelja, 24 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakMeda i jogurt: Zajedno prema boljem zdravlju crijeva

Meda i jogurt: Zajedno prema boljem zdravlju crijeva

Probiotici u jogurtu

Jogurt je poznat kao fermentirani mliječni proizvod bogat probiotičkim kulturama. Ove korisne bakterije pomažu u održavanju ravnoteže mikrobioma crijeva, što direktno poboljšava probavu i opštu dobrobit organizma.

Novi rezultati istraživanja

Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Ilinoisu sugeriše da jedan dodatak može pojačati pozitivne efekte jogurta. U pitanju je med, koji, prema istraživanju, može podržati probiotičke kulture i dodatno poboljšati zdravstvene beneficije jogurta.

Problemi s preživljavanjem probiotika

Jedan od glavnih izazova sa probioticima u jogurtu je njihovo preživljavanje kroz probavni sistem. Enzimi u ustima, želucima i crijevima igraju ključnu ulogu u varljenju, ali i smanjuju broj probiotika koji dospijevaju do crijeva.

Studije o medu i jogurtu

Istraživači su sproveli tri studije kako bi istražili ovaj fenomen. Prva studija, in vitro, potvrdila je da med od djeteline poboljšava preživljavanje probiotika tokom probave.

Prijenos na ljudski faktor

Nakon ohrabrujućih rezultata, sprovedena je i druga studija s 66 zdravih odraslih osoba. Učesnici su konzumirali jogurt s medom i bez njega. Rezultati su pokazali da med u kombinaciji s jogurtom poboljšava preživljavanje probiotika.

Ova saznanja otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje probavnog zdravlja. Jogurt s medom mogao bi postati neizostavni dio zdravih jutarnjih rutina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -