Popularnost mafina od tikve
Mafini od tikve postali su omiljena poslastica tokom jeseni i zime. Ova slatka i hranjiva opcija idealna je za doručak ili uz kafu.
Inovativni recept s krem sirom
U posljednje vrijeme, mafini se sve više pripremaju s punjenjem od krem sira. Ovaj dodatak podiže ukus tikvinih kolačića na sasvim novi nivo.
Priprema mafina od tikve
Za pripremu ovih ukusnih mafina bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- 1 i po šolja pirea od tikve
- 110 g smeđeg šećera
- 125 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 120 ml suncokretovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 280 g glatkog brašna
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 80 ml mlijeka
Punjenje od krem sira
Punjenje se priprema od:
- 115 g krem sira
- 25 g šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
- 2 kašičice mlijeka
Koraci za pripremu
Prvo zagrijte rernu na 220°C i pripremite kalupe za mafine. Pomiješajte pire od tikve, šećere, jaja, ulje i vaniliju. U drugoj zdjeli umutite brašno, začine i mlijeko s prethodnom smjesom. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Za pripremu nadjeva miksajte krem sir, šećer i vaniliju, dodajte mlijeko. Tijesto podijelite u kalupe, dodajte punjenje od krem sira i završite oblikovanjem.
Mafine pecite 5 minuta na 220°C, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 12 minuta. Ohlađene mafine ukrasite po želji.