Sastojci
- 500 gr brašna
- 1 jaje
- 1 kašika suhe germe
- pola praška za pecivo
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 kašikica soli (ako radite slane kroasane dodajte još 1 kafenu kašikicu)
- 2 kašikice šećera (ako radite slatke kroasane dodajte još 3 kafene kašike šećera)
- omekšali margarin ili puter za premaz (oko 100-150 gr)
Priprema
- Brašno staviti u dublji sud pa dodati jaje,jogurt,prašak za pecivo,šećer,sol.,ulje.
- u zdjelu staviti suhi kvasac,malo toplog mlijeka i 2 kašike šećera i ostaviti da nabubri.
- Smjesi od brašna dodatoinadošlu germu i umijesiti glatko tijesto (možete dodati i ribanu koricu limuna) i ostaviti da se udupla.
- Nadošlo tijesto premijesiti na malo brašna i podijeliti na 7 loptica koje takođe premijesimo na malo brašna.
- Svaku lopticu razvaljati na veličinu plitkog tanjira i premazati je otopljenim puterom ili margarinom.Slagati jednu na drugu samo zadnju ne mazati.
- I onda skupa razviti sve na veličinu 1 cm.
- Izrezati na željene komade.
- Filovati po želji.
- Zarolati kroasane,slagati ih u pleh obložen pek papirom i ostaviti da malo nadođu (oko 20 minuta).Nadošle premazati s umućenim žumanjkom.
- Peći ih u zagrejanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.