Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKlimatske promjene i sigurnost hrane: Uporište bakterija Vibrio spp. u morskim plodovima

Klimatske promjene i sigurnost hrane: Uporište bakterija Vibrio spp. u morskim plodovima

Učinak klimatskih promjena na sigurnost hrane

Agencija za sigurnost hrane BiH objavila je izvješće (CLEFSA) o mogućim učincima klimatskih promjena na sigurnost hrane. U ovom izvješću posebno su naglašeni rizici povezani s bakterijama roda Vibrio, koje se javljaju u morskim plodovima.

Rizik od bakterija Vibrio

Među najznačajnijim sojevima su Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus i Vibrio cholerae. Ove bakterije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući vibriozu. V. parahaemolyticus uzrokuje gastroenteritis kod zdravih osoba, dok V. vulnificus i V. cholerae mogu izazvati teške infekcije, sepsu i smrtnost kod ranjivih grupa.

Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika

Ekstremni vremenski uslovi, poput toplinskih valova, doprinose povećanju broja infekcija bakterijama Vibrio u Evropi. U posljednjih 20 godina, zabilježen je značajan porast ovih infekcija.

Proširenje područja razmnožavanja

Povećanje temperatura u priobalnim vodama proširuje područja pogodna za razmnožavanje bakterije Vibrio. Ovo povećava rizik od infekcija prilikom konzumacije kontaminiranih morskih plodova.

Rizične regije

Rizik od infekcija je naročito visok u regijama s bočatim vodama i niskim salinitetom, poput Baltičkog mora i Crnog mora. Agencija također upozorava na opasnosti u priobalnim područjima s velikim riječnim dotocima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -