Kečap, uz senf i majonezu, jedan je od omiljenih umaka. Bez njega ne možemo zamisliti uživanje u prženim krompirićima, hrenovkama ili burgerima. Većina nas ga ima kod kuće, a primijetili smo da se u trgovinama nalazi na policama, a ne u frižideru.
Čuvanje umaka: Na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku?
Većina umaka se može čuvati na policama dugo vremena. Neki se mogu čuvati u smočnici i nekoliko mjeseci nakon otvaranja. Međutim, postoji i oni umaci koji moraju biti u frižideru kako bi se sačuvali njihovi okus i kvaliteta.
Šta kažu stručnjaci iz Heinza?
Kako bi saznali gdje se kečap najbolje čuva, Heinz je nedavno pokrenuo anketu na društvenim mrežama. Pitali su svoje pratitelje čuvaju li kečap u hladnjaku ili na polici u kuhinji. Odgovori su bili pola-pola, što pokazuje da su potrošači podijeljeni u mišljenju.
Iz kompanije Heinz su nakon ankete objavili da se njihov kečap nakon otvaranja ipak treba čuvati u frižideru kako bi zadržao svoj specifičan okus i kvalitetu. Zbog prirodne kiselosti, kečap može stajati na policama trgovina, ali nakon otvaranja, hladnjak je najbolje mjesto za čuvanje.