Luk je neizostavan sastojak mnogih jela, ali njegova priprema često može biti neugodna zbog suza koje izaziva prilikom rezanja. Svako ima svoj trik za smanjenje suza, ali jedan trik koji je podijelila turska kuharica Meliz Berg postao je vrlo popularan među profesionalnim kuharima.
Meliz Berg, poznata i kao Meliz Cooks na društvenim mrežama, preporučuje korištenje limuna kako bi se smanjila iritacija i suze prilikom rezanja luka. Na snimku pripreme jednog od njenih recepata za čorbu, Meliz pokazuje kako prije rezanja luka prereže limun na pola i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.
Enzim koji izaziva peckanje i suze prilikom rezanja luka funkcionira na određenom pH rasponu. Kiselina u limunu ili sirćetu usporava ovaj enzim i smanjuje iritaciju očiju. Osim što smanjuje suze, ovaj trik ima i drugu prednost – očuva aminokiseline u luku koje poboljšavaju okus u receptima.
Profesionalni kuhari ističu da je ovaj trik zaista efikasan i preporučuju ga svima koji žele smanjiti suze prilikom rezanja luka. Dakle, sljedeći put kada se nađete iza daske za rezanje luka, isprobajte Melizin trik s limunom i uživajte u pripremi jela bez suza.