Četvrtak, 21 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaKako Protuupalne Namirnice Mogu Poboljšati Zdravu Probavu

Kako Protuupalne Namirnice Mogu Poboljšati Zdravu Probavu

Uloga Protuupalnih Namirnica u Ishrani

Dodavanje protuupalnih namirnica u ishranu može značajno pomoći u smanjenju problema sa probavom. Ove namirnice doprinose umirivanju probavnog sistema, smanjenju nadutosti i upala.

Jogurt – Temelj Zdravog Crijevnog Mikrobnoma

Nutricionistica Michelle Saari ističe da je jogurt jedna od najkorisnijih namirnica. Bogat probioticima, jogurt podržava zdravlje crijevnog mikrobioma. Kombinacija proteina i probiotika u jogurtu pomaže u održavanju sitosti, što ga čini pogodnim i za mršanje.

Losos – Izvor Omega-3 Masnih Kiselina

Losos je još jedna odlična namirnica. Ovaj riblji specijalitet bogat je omega-3 masnim kiselinama kao što su EPA i DHA. Ove masne kiseline smanjuju upalu u crijevima i unapređuju opšte zdravlje probavnog sistema. Uz to, losos može povećati metabolizam i smanjiti apetit.

Leća, Slanutak i Grah za Zdravu Probavu

Leća, slanutak i grah su izvanredni izvori biljnih proteina i vlakana. Preporučuje se konzumacija ove hrane za poticanje regularne i zdrave probave. Prema nutricionistici Alanni Kate Derrick, 200 grama kuhane leće sadrži oko 16 grama vlakana, što je fantastično za probavni sistem.

Chia Sjemenke i Njihovi Benefiti

Chia sjemenke takođe doprinose zdravoj probavi. One upijaju vodu i stvaraju gelastu tvar koja olakšava probavu. Dodavanjem chia sjemenki u smoothieje, jogurt ili zobene pahuljice, možete povećati unos vlakana i omega-3 masnih kiselina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -