Sastojci za ajvar
Priprema ukusnog ajvara zahtijeva nekoliko jednostavnih sastojaka. Trebat će vam:
- 3 kilograma crvenih paprika
- 30 dekagrama hrena
- 3 decilitra ulja
- 1 decilitar alkoholnog octa
- 1 kašika soli
Priprema ajvara
Prvo, operite paprike temeljito. Zatim ih sameljite. Nakon toga, stavite smjesu u veću šerpu i kuhajte.
Kuhanje je potrebno dok smjesa ne postane gusta. Kada se dobijete željenu konzistenciju, dodajte so i ulje.
Kuhajte još malo dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte hren i ocat, a sve dobro promiješajte.
Čuvanje ajvara
Sipajte ajvar u prethodno zagrijane i sterilizirane tegle. Nakon što ih dobro zatvorite, prekrijte ih folijom.
Važno je da pripremljeni ajvar stoji na suhom mjestu najmanje 24 sata prije posluživanja. Ovo će pomoći da se okusi sjedine i ojačaju.