Uživanje u toploj čokoladi
Kada temperature padnu, topla čokolada postaje omiljeni napitak. Ovaj slatki užitak vraća nam sjećanja na djetinjstvo, provodeći vrijeme s porodicom i prijateljima.
Recept za jednostavnu toplu čokoladu
U nastavku donosimo jednostavan recept za pripremu tople čokolade kod kuće. Priprema je brza i koristi samo nekoliko sastojaka.
Sastojci potrebni za toplu čokoladu
- 2 šolje mlijeka (biljno mlijeko također može)
- 2-3 kašice kakaa u prahu
- 2-3 kašice šećera (po ukusu)
- 50 g tamne čokolade (nasjeckane)
- Prstohvat soli
- Šlag (za dekoraciju)
- Cimet ili vanilija (za dodatni okus)
Postupak pripreme
Prvo, zagrijte mlijeko u malom loncu na srednjoj vatri, pazeći da ne proključa. Kada je mlijeko toplo, dodajte kakao u prahu i šećer, pa miješajte dok se ne sjedine.
Nakon toga, dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i prstohvat soli. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Po želji, dodajte cimet ili vaniliju za dodatni ukus.
Serviranje
Prelijte toplu čokoladu u šolje i po vrhu stavite šlag kao dekoraciju. Poslužite odmah i uživajte u ovoj slastici tokom hladnih dana!