Zdravlje u svakom zalogaju
Kesten je ukusna i zdrava poslastica koja ne zahtijeva dodatne šećere. Na 100 grama, kesten sadrži 45 grama ugljikohidrata i osam grama vlakana. Ovi hranljivi sastojci čine kesten savršenim izborom za uživanje u zdravim grickalicama.
Jednostavna priprema
Priprema pečenih kestena kod kuće je vrlo jednostavna. Za to vam trebaju samo kesteni, voda i sol. Od kuhinjskih alata potrebni su vam šerpa, tepsija, papir za pečenje, oštar nož i kuhinjska krpa.
Prvi koraci u pripremi
Da biste dobili savršeno pečene kestene, prvo na sredini svakog kestena zarežite dvije linije u obliku slova križa. Ovo će olakšati njihovo guljenje nakon pečenja.
Kuhanje i pečenje
U šerpu s ključalom vodom i malo soli stavite kestene da se kuhaju pet minuta. Sirove kestene koji isplivaju na površinu bacite, jer to ukazuje na prisustvo crva. Nakon kuhanja, kestene dobro osušite i rasporedite po tepsiji s papirom za pečenje, slikom zarezane strane okrenute prema gore.
Završni dodiri
Pecite kestene u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kesteni su spremni kada se kora počne odvajati. Izvadite ih iz rerne, prekrijte krpom i ostavite 15 minuta da se odmore. Sada su gotovi za konzumiranje!