Krofna je omiljeni slatki kolač, posebno u periodu praznika. Ove slatke poslastice dolaze iz bogate kulturne baštine Austro-Ugarske. Okruglog su oblika, a mogu imati ili nemaju srednju rupu. Krofnama se dodaju razni nadjevi poput pekmeza, čokolade ili marmelade, a često se ukrašavaju šećerom u prahu.
Sastojci za domaće krofne
Za pripremu krofni potrebni su sljedeći sastojci:
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 svježi ili suhi kvasac
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
- 1 l ulja za prženje
Priprema krofni
Prvo zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. U mlijeko dodajte kvasac i kašiku šećera, te ostavite da nabubri oko 10 minuta. U većoj posudi umutite jaje, šećer, ulje, rum i vaniliju. Dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu, pa zamijesite tijesto.
Pokrijte posudu i ostavite tijesto na toplom mjestu da se digne oko sat vremena. Kada se tijesto podiglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, razvaljajte na debljinu od 1 cm i izrežite krugove.
Isecite ostatak tijesta i oblikujte nove krofne. Ostavite ih da se dižu još 10 minuta. U dubokom loncu zagrijte ulje, a krofne pržite prvo s gornje strane. Kada porumene, okrenite ih da se isprže s druge strane. Na kraju, ukrasite prema želji.