Mljeveno meso je jedna od namirnica koja se često koristi u pripremi raznih jela. Međutim, mnogi ljudi ne znaju pravilan način zamrzavanja i odmrzavanja ovog mesa, što može rezultirati gubitkom kvalitete i okusa.
Stručnjaci savjetuju da mljeveno meso ne zamrzavate u originalnom pakovanju, koje je često prekriveno presvučenom providnom folijom. Naime, ova folija nije dovoljno debela kako bi meso zaštitila od isušivanja prilikom zamrzavanja. Umjesto toga, preporučuje se umotavanje mesa u foliju i stavljanje u vrećicu za zamrzavanje.
Važno je napomenuti da je za pravilno zamrzavanje i sprečavanje širenja štetnih mikroorganizama neophodno da zamrzivač radi na temperaturi od -18 stepeni Celzijusa. Ova temperatura će osigurati da meso ostane svježe i da zadrži hranjive sastojke.
Kada je u pitanju odmrzavanje mljevenog mesa, mnogi ljudi griješe tako što ga odmrzuju u mikrovalnoj pećnici. Međutim, ovo može dovesti do toga da se vanjski sloj mesa doslovno skuha dok se sredina još uvijek nije odledila. Najbolje je da meso stavite u vodu i sačekate da se prirodno odmrzne.
Na kraju, kada pripremate jelo od mljevenog mesa, pazite da ga ne stavljate na nezagrijanu tavu. Umjesto toga, prvo naspite ulje u tavu pa tek onda dodajte meso. Na taj način ćete spriječiti da se meso zalijepi za tavu i osigurati ravnomjerno prženje.
Slijedeći ove savjete, možete biti sigurni da će vaše jelo od mljevenog mesa biti ukusno i zdravo.