Krompir kao osnovna namirnica
Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica u domaćinstvima. Često ga koristimo u različitim jelima. Međutim, nepravilno skladištenje može dovesti do brzog propadanja.
Idealni uvjeti za skladištenje
Za očuvanje svježine, krompir treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Izloženost svjetlu i vlazi uzrokuje klijanje i truljenje. Također, ovu praksu preporučujemo i za ostalo korjenasto povrće, poput mrkve i repe.
Važnost zraka
Uprkos običaju zatvaranja krompira u hermetički zatvorene posude, najbolja opcija je osigurati cirkulaciju zraka. To pomaže u prevenciji plijesni i omekšavanja.
Čuvanje u frižideru
Dugogodišnja debata o skladištenju krompira u frižideru bila je zasnovana na sumnji da hladnoća može povećati nivo šećera. Recentna istraživanja pokazuju da je skladištenje krompira u frižideru zapravo sigurno, pod uvjetom da se zaštiti od vlage.
Priprema prije skladištenja
Umjesto pranja pod vodom, preporučuje se da krompir prebrisate suhom krpom. Ova metoda pomaže u održavanju svježine i produžava rok trajanja.