Krompir je jedna od najčešćih namirnica na našim prostorima i može se naći u gotovo svakoj kući. Međutim, mnogi se suočavaju s problemom klijanja krompira, posebno ako ga kupuju u većim količinama. Da biste sačuvali svježinu krompira i produžili mu vijek trajanja, važno je pravilno ga pohraniti.
Ključ za dugotrajnost krompira je hladno, suho i tamno mjesto. Idealno je krompir pohraniti u ostavi, u kartonskoj kutiji ili smeđoj papirnatoj vrećici. Dobro prozračena prostorija također je prikladna. Važno je izbjegavati izlaganje krompira sunčevoj svjetlosti, jer to može rezultirati proizvodnjom otrovnog spoja zvanog solanin. Solanin može učiniti krompir gorkim, nejestivim i potencijalno izazvati mučninu.
Unatoč potrebi hladnog i suhog mjesta, frižider nije najbolji izbor za skladištenje krompira. Prehladni uvjeti u frižideru mogu povećati količinu šećera u krompiru i potaknuti proizvodnju štetne hemikalije akrilamida. Stoga je važno pronaći drugo mjesto za čuvanje krompira.
Također, treba izbjegavati skladištenje krompira zajedno s lukom ili jabukama. Luk može ubrzati proces klijanja krompira, stoga ostavite malo prostora između njih. Jabuke također mogu utjecati na kvalitetu krompira, pa ih držite odvojeno.
Pridržavanje ovih savjeta za pohranu pomoći će vam da živite krompir svježim, sigurnim za upotrebu i izbjegavate eventualnu nelagodu koju može uzrokovati konzumacija krompira s klijanjem ili prisutnošću otrovnih spojeva.
TAGOVI: krompir, pohrana, svježina, solanin, akrilamid, klijanje, luk, jabuke